Omdat het zo’n ongewone bestemming is, moet ik misschien eerst uitleggen waarom ik een reis naar Spitsbergen heb ondernomen. Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik daar naartoe ging, noemden ze me een ‘vreemde eend’. Zij hielden immers van tropische landen met prachtige stranden en talrijke bars om te feesten. Maar ik denk dat ik er trots op was om een “vreemde eend” te zijn. Ik reis zo vaak als ik kan en onlangs heb ik me gerealiseerd dat de minst mooie herinneringen van al mijn reizen verbonden zijn met toeristische bestemmingen. Vaak brengen reisbureau’s het gevoel van ontdekking dat je moet voelen tijdens een vakantie. Ze bieden allerlei excursies aan die ze prachtig voorstellen in hun bochures of op websites, maar waar uiteindelijk weinig mooie herinneringen te rapen vallen. Toen ik over Spitsbergen las, ook bekend als Svalbard, werd ik enthousiast om naar een plek te reizen waar niemand van mijn vrienden ooit van had gehoord. Het feit dat een reis naar Spitsbergen een oncomfortabele reis leek, hield me niet tegen. Integendeel, het voegde een gevoel van avontuur toe aan mijn bestemming. Mijn interesse begon met een verbluffende foto op de website van reisbureau Explore en werd opgestookt door de beschrijvingen in de Lonely Planet-gids, die Svalbard meedogenloos aanprijst.

Tip: reis naar Spitsbergen met professionals

Ik had mijn reis naar Spitsbergen volledig zelf in elkaar gestoken en ik dacht echt dat het de reis van mijn leven zou worden. Bij de landing was ik echter enigszins teleurgesteld. Ik verwachtte dat het een plek zou zijn van adembenemende schoonheid. Het is zeker aantrekkelijk, maar de fjorden zijn niet opgewassen tegen de indrukwekkende westelijke fjorden, waarvan ik vermoed dat de meeste reizigers het onmiddellijk na aankomst bezoeken, zoals ik dus niet had gedaan. De dag van aankomst vroeg ik me dus af of het wel de moeite waard was om een reis naar Spitsbergen te ondernemen. Mijn stemming veranderde ennigzins in Longyearbyen, de bestemming van alle vluchten en een uniek stadje. De invloed van de arctische omgeving ligt voor de hand, wat resulteert in een ongewoon levendig kleurrijk schilderij. Voornamelijk om de duisternis van de wintermaanden te bestrijden. Het is ook een verrassend kosmopolitisch stadje, met kunstgalerijen, lange wijnkaarten in restaurants en een uitstekende supermarkt en mini-winkelcentrum. Om mijn verhaal kort te houden: ik heb wel genoten van mijn reis, maar het verschil met mijn tweede reis naar Spitsbergen, was enorm. Mijn tweede reis ondernam ik met het reisbureau Explore, gespecialiseerd in unieke reizen naar de Noordpool. Mijn tweede avontuur verliep per boot en ik heb echt wondermooie plekken bezocht en zelfs het noorderlicht ervaren vanop een zeilboot. Na deze buitengewone reis, kan ik alleen maar zeggen dat ik de smaak te pakken heb en nog meer avontuurlijke reizen met hen zal ondernemen. Het liefst zo snel mogelijk! Ook nieuwsgierig? Je kunt het veelzijdige aanbod aan reizen vinden via de website explore.be.

Activiteiten

De echte aantrekkingskracht van Longyearbyen is de overvloed aan buitenactiviteiten die beschikbaar zijn. Alle activiteiten die worden aangeboden in Longyearbyen omvatten het ervaren van de arctische omgeving, zoals: sneeuwschoenwandelen, hondensleeën, sneeuwscooteren en langlaufen. Zij vormen het grootste deel van de winteractiviteiten die worden aangeboden, maar deze zijn grotendeels niet beschikbaar voor de zomervakantie. Zomeractiviteiten zijn wandelen, gletsjerwandelingen, raften en kajakken. Meer lokale activiteiten, tijdens een reis naar Spitsbergen, zijn onder meer het jagen op fossielen en mijnentochten. Ook dit stadje is enkele uren verkenning waard. Je vindt er:

  • Een interessant museum
  • Een spookachtig kerkhofje
  • Verlaten mijnen
  • Mooie uitzichten met gletsjers in de verte
  • Kleurrijke huisjes
Categories: Urlaub und Erholung